BLED – BLEDSKO JEZERO Predivno glečersko jezero u Julijskim Alpama

Bled je jedno od najlepših mesta koje možete posetiti u Sloveniji. Grad je kao iz bajke, sa prelepim kristalno čistim jezerom, Bledskim zamkom i crkvom koja se nalazi na malom ostrvu u sredini jezera. Zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, svrstava se u najlepša Alpska letovališta.

PIRAN Srednjevekovni grad

Piran je jedno od najpopularnijih letovališta u Sloveniji. Pored luke, solana i Tartinijevog trga koji su simboli ovog mesta, nalazi se i devet crkava, očuvane zidine iz XV veka, galerije, pomorski i ronilački muzej i akvarijum. Zahvaljujući fantastičnoj arhitekturi grada imate utisak kao da ste zalutali kroz vreme i nalazite se u srednjem veku.

ŠKOCJANSKE JAME Regionalni park jama, kanjona i brzaka

Škocjanske jame su jedinstven kompleks jama, prirodnih mostova, slapova i brzaka. Panoramu koju je izgradila reka „Reka“ karakteriše ogroman podzemni kanjon dugačak čak 2.5km. Ovo je najveći podzemni kanjon u svetu. Zbog svoje izuzetnosti Škocjanske jame su upisane na listu svetskog nasleđa UNESC-a.

LOGARSKA DOLINA Najlepša alpska dolina u Evropi

Logarska dolina je evropska destinacija izuzetnosti (EDEN). Savršeno pokošena zelena trava, čist planinski vazduh, beskonačan put koji vodi ka Alpima, čaroban vodopad Rinka, jedan od najviših vodopada u Sloveniji, samo su jedan mali deo ove nestvarne prirode.

LIPICA Srednjevekovna konjušnica sa svetskom rasom konjeva

Svetski poznatu, 400 godina staru, konjušnicu Lipicu svake godine poseti veliki broj turista kako bi videli lipicanere, jedinstvenu rasu konjeva. Nalazi se blizu mesta Sežana, u jugozapadnoj Sloveniji. Pa ukoliko volite prirodu i konje ovo je mesto koje bi trebali posetiti.

ZAMAK U LJUBLJANI Idilično šetalište i zamak u srcu prestonice

Moćni srednjovjekovni dvorac, simbol slovenske prestonice, je intrigantna turistička atrakcija. Sa svojom bogatom istorijom nudi mnogo raznovrsnih doživljaja i razgledavanja različitih sadržaja.

POSTOJNSKA JAMA Najveća i najlepša pećina u Europi

Postojnska jama je jedna od najvećih i najlepših pećina u Evropi. Postojnsku jamu do sada je videlo preko 30 miliona posetilaca što je čini najposećenijom turističkom pećinom u Evropi. Put kroz sistem podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana, je zaista uzbudljiv dok vas ambijent ostavlja bez daha. Otkrivena je sasvim slučajno, davne 1818. godine.

TRIGLAV Nacionalni park sa najvišim planinskim vrhom u Sloveniji

Triglav je planina za koju vam nije potrebno veliko alpinističko znanje i iskustvo, i, osim ako nemate strah od visine ili strmih delova, penjanje uz planinu je poduhvat koji se preporučuje svakome. Potreban je jedan dan da ga osvojite, a na putu do vrha priroda se postarala za brojne avanture.

SOČA Smaragdna lepotica, jedna od najlepših reka na svetu

Misteriozne gore, smaragdne vode, impresivni potoci i divlji kanjoni zapanjujuća su uvertira kada se spuštate u planinski svet Julijskih Alpa. Kristalno čista Soča, za mnoge je najlepša europska reka. Turisti Soču posećuju tokom cele godine a naročito leti zbog popularnog raftinga.

HIŠA „STARE TRTE“ Dom najstarije vinske loze na svetu

Hiša “Stare trte” je hram vinske tradicije i kulture Štajerske. Muzej koji se nalazi u kući, predstavlja istoriju i značaj “Stare trte”, najstarije vinske loze na svetu koja je zabeležena i u Ginisovoj knjizi rekorda. Tu možete kupiti vrhunska štajerska vina, ručno napravljene praline i čokolade. Idealno vreme da posetite ovo mesto je tokom Festivala vina, koji po tradiciji počinje 20. juna a završava početkom jula meseca.